top of page

Οι δολοφόνοι του... Αγίου Βαλεντίνου στην ΚύπροΤο κροτάλισμα του στρατιωτικού τυφεκίου τύπου G3 πάγωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, 18 Ιουνίου 2014 τη Κύπρο. Θολωμένος από την παθολογική του ζήλια, 41χρόνος από τη Λευκωσία, εκτέλεσε εν ψυχρώ τη 37χρόνη σύζυγό του και την 9χρονη κόρη τους, ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον υιό τους, ηλικίας 14 ετών. Στη συνέχεια ο 41χρόνος αυτοπυροβολήθηκε θέτοντας τέρμα στη ζωή του. Η οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε μπροστά στα έντρομα μάτια πολιτών που σοκαρισμένοι ακόμη και σήμερα προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους που οδήγησαν ένα άλλοτε ήρεμο οικογενειάρχη να μετατραπεί σε δολοφόνο, σκοτώνοντας τη γυναίκα του και στη συνέχεια χωρίς κανένα έλεος να στρέψει το στρατιωτικό του τυφέκιο και να πυροβολήσει εναντίον των ανήλικων παιδιών του. Ποιοι είναι άραγε οι λόγοι που όπλισαν το χέρι του παιδοκτόνου ώστε με τόση μανία να τρέχει ξωπίσω από τα βλαστάρια του με μοναδικό στόχο να τους επιφέρει το θάνατο;

Η συζυγοκτονία ανέκαθεν εμφανιζόταν στη κυπριακή κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση, ενώ συγκλονιστικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η περίπτωση του 41χρόνου δεν είναι η μόνη που καταγράφεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2013, 32χρόνος από τη Λεμεσό εκτέλεσε με στρατιωτικό τυφέκιο G3 την εν διαστάσει σύζυγο του 27 χρονών, μπροστά στα μάτια των τριών ανήλικων παιδιών τους και στη συνέχεια έθεσε τέρμα στη ζωή του. Από τις σφαίρες τραυματίστηκε η 10χρόνη κόρη τους, η οποία σύμφωνα με την αστυνομία, αγκάλιασε τη μητέρα της μόλις αντίκρισε τον πατέρα της με το όπλο. Κίνηση που δεν πτόησε το θολωμένο από ζήλια συζυγοκτόνο, ο οποίος χωρίς δισταγμό πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τη σύζυγο του. Ψίθυροι που δεν επαληθεύτηκαν ποτέ αναφέρουν ότι ο δράστης αρχικά είχε στρέψει το όπλο ενάντια στη σύζυγο και τα παιδιά του, έτσι η άτυχη γυναίκα πρόταξε τον εαυτό της σε μια προσπάθεια να γλυτώσει τα τρία της αγγελούδια.

Η μοίρα δεν στάθηκε το ίδιο καλή για την τρίχρονη Βικτώρια Ποζίδου και το αγέννητο αδελφάκι της. Οι δύο αθώες ψυχούλες, δεν πρόλαβαν να μάθουν την αξίας της ζωής αφού θυσιάστηκαν στο βωμό της παθολογικής ζήλιας που έτρεφε 29χρόνος για τη μητέρα τους και συμβία του Γιούλια Οπόροκ 24χρόνων, την οποία δολοφόνησε στις 11 Δεκεμβρίου του 2011. Δολοφονία που συγκλόνισε το παγκύπριο καθώς ο 29χρόνος ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια ποινή φυλάκισης, φέρεται να βασάνισε το τρίχρονο αγγελούδι πριν το στραγγαλίσει.

Οι πιο πάνω φονιάδες του έρωτα δεν ήταν οι μόνοι, καθώς αρκετοί ήταν οι δολοφόνοι του Αγίου Βαλεντίνου που τα τελευταία χρόνια φόνευσαν, στη Κύπρο, τις συζύγους ή τις συμβίες τους. Φόνοι που χαρακτηρίζονται για τη βιαιότητα και για τον τρόπο που ενήργησαν οι δράστες.

Αν δεν σε έχω εγώ, δεν θα σ’ έχει κανείς..

Ποικίλοι είναι οι λόγοι που οδηγούν σε ένα έγκλημα ζήλιας, ενώ αξιοσημείωτη είναι η κοινωνική αντιμετώπιση τέτοιας συμπεριφοράς. Μιας συμπεριφοράς η οποία όσο και φαίνεται απίστευτο, εντούτοις γίνεται συνήθως αποδεκτή, μέσω μιας σιωπηρής κατανόησης της κοινής γνώμης προς το δράστη, σε αντίθεση με τις άλλες κατηγορίες ανθρωποκτονιών. Εάν εξαιρεθούν οι πρόσφατες υποθέσεις όπου υπήρξαν θύματα παιδιά, στις υπόλοιπες συζυγοκτονίες, η αντίδραση της κοινής γνώμης δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δυναμική, ενώ ακόμη και στις προαναφερθέντες οικογενειακές τραγωδίες, όπου ανήλικα παιδιά έζησαν τον τρόμο από το πιο οικείο χέρι, πολλοί ήταν οι πολίτες που εξέφραζαν την άποψη «ας σκότωνε τη γυναίκα του, αφού είχε μαζί της διαφορές, τα παιδιά τι έφταιξαν;». Φράση που κρύβει ουσιαστικά μέσα της κατανόηση για την πράξη!

Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή τη στάση; Μήπως τελικά η πλειοψηφία των πολιτών κρύβει μέσα του ένα Οθέλλο;

Ίσως να φταίει η αντίληψη για το τι είναι ζήλια, που κατά τη κοινή γνώμη είναι ένα αίσθημα, προϊόν του έρωτα, ικανό να τυφλώσει τον άνθρωπο και να τον οδηγήσει στα άκρα. Ο Βέλγος εγκληματολόγος E.de Greeff τόνιζε τη δεκαετία του 40 ότι «χιλιάδες άνδρες είδαν τα δικά τους χαρακτηριστικά στο πρόσωπο του δολοφόνου, ενώ χιλιάδες γυναίκες ταυτίστηκαν, τουλάχιστον προς στιγμή, με το θύμα, σε φόνους όπου ο άντρας σκότωνε τη γυναίκα που τον πρόδωσε-που υπήρξε ανάξια του έρωτα του». Και αυτό διότι, σύμφωνα με το Βέλγο εγκληματολόγο, και για τους μεν και για τις δε, «το δράμα αποκτά ειδικό νόημα που απορρέει η θέση τους έναντι του εγκληματία». Ο γνωστός εγκληματολόγος απέδιδε την ταύτιση αυτή στην τάση επιείκειας προς το δολοφόνο, που παρατηρείτο στην πλειοψηφία τέτοιων υποθέσεων, όταν το έγκλημα «δεν εμφάνιζε ιδιαίτερη βαναυσότητα».

Γιατί ο έρωτας γίνεται εφιάλτης;

«Η ζήλια μπορεί να λάβει τον επικίνδυνο και βασανιστικό χαρακτήρα του ζηλοτυπικού παραληρήματος. Στην ζηλοτυπία ή παθολογική ζήλια ή Σύνδρομο Οθέλου το άτομο κατασκευάζει μια σειρά αδιάψευστων στοιχείων απιστίας από ασήμαντα γεγονότα, αρνείται να αλλάξει τις πεποιθήσεις του ακόμα και αν έρχεται αντιμέτωπος με αντίθετες πληροφορίες και κατηγορεί με ένταση την/τον σύντροφο για απιστία με άλλους εραστές/ερωμένες», αναφέρει ενδεικτικά ο Ελλαδίτης ψυχίατρος Δημήτρης Στογιόγλου ο οποίος τονίζει ότι η παθολογική ζήλια εμφανίζεται ως σύμπτωμα διάφορων ψυχιατρικών διαταραχών. «Ο αλκοολισμός, η εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, οργανικές εγκεφαλικές βλάβες, η σχιζοφρένεια, ψυχαναγκαστικές και άλλες αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, κατάθλιψη, μανία μπορούν να αποτελούν το έδαφος ζηλοτυπικών παραληρημάτων, τα οποία οδηγούν στην τάση αυτοκτονικότητας, της βίας έναντι της συντρόφου ή του ατόμου που κινεί τις υποψίες και ειδικά απέναντι σε παιδιά, όταν υπάρχουν (Σύνδρομο Μήδειας)».

Βία συνεπεία ζήλιας… γένους Αρσενικού

Έρευνα της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια έδειξε ότι 28% των Κυπρίων γυναικών έχει υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση από το σύζυγο/ σύντροφό τους, με τις γυναίκες που ανήκουν στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες να υφίστανται τη μεγαλύτερη βία (36%). Δυστυχώς, σχεδόν 60% των γυναικών θυμάτων βίας δεν αναφέρει το περιστατικό σε κανένα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι άνδρες στην πλειοψηφία τους είναι τα άτομα που γίνονται βίαια σε υποθέσεις παθολογικής ζήλιας, καθώς μόνο το 10% των εγκλημάτων οι θύτες είναι γυναίκες. Όπως διαφαίνεται από την ανάλυση τέτοιων φόνων, οι γυναίκες δολοφονούν, αλλά σπανίως για λόγους ζηλοτυπίας. Οι γυναίκες δολοφονούν κυρίως, λόγω κακομεταχείρισης που υφίστανται από τους συζύγους, για οικονομικές διαφορές που αφορούν χρήματα και περιουσία, αλλά σπάνια για την απιστία. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι από τις δώδεκα δολοφονίες που καταγράφονται από την αστυνομία μεταξύ ζευγαριών στη Κύπρο από το 2011 μέχρι σήμερα, στις δέκα, όπου τα ελατήρια ήταν η ζήλια, θύματα ήταν γυναίκες. Οι άλλες δύο υποθέσεις φόνων, όπου θύτες φέρονται να ήταν γυναίκες, του 36χρόνου Λούκα Κωνσταντίνου και του Ρώσου επιχειρηματία Dmitry Bogdanov τα κίνητρα ήταν παντελώς άσχετα με τη ζήλεια.

Η κρίση φέρνει βία;

Η οικονομική κρίση επηρέασε δραματικά τις ανθρώπινες σχέσεις και αυτό διότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά σαρωτικές αλλαγές σε κάθε τομέα της ζωής τους. Σύμφωνα με ειδικούς δεν είναι μόνο οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς καταιγίδας, είναι δυστυχώς και οι συνέπειες στο ψυχισμό μας: «Υπάρχει γύρω μας διάχυτη απογοήτευση, απελπισία , προβληματισμός για το μέλλον και ένας απέραντος θυμός. Νιώθουμε αδύναμοι να αντιδράσουμε σε μια τέτοια κατάσταση, είμαστε ζαλισμένοι κάθε μέρα νέες ανακοινώσεις , περικοπές»..

Η κυπριακή οικογένεια πλήττεται καίρια , οι γονείς είναι συνήθως αποκαμωμένοι, τα αισθήματα αγάπης και σεβασμού έχουν εξαφανιστεί από τα ζευγάρια που πλέον δυσκολεύονται να εκφράσουν ο ένας τα συναισθήματα του στον άλλον ή πολλές φορές εκφράζουν μεταξύ των, μίσος, απογοήτευση και σκληρότατη κριτική.

«Οι τελευταίες υποθέσεις φόνων αλλά και απόπειρες φόνων που καταγράφονται στη κυπριακή κοινωνία και δυστυχώς είναι πολλές, δεν είναι άσχετες με την οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος μας» τονίζει ο τέως αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας και νυν αστυνομικός διευθυντής Λεμεσού, Κύπρος Μιχαηλίδης. Ο κ. Μιχαηλίδης, επισημαίνει ότι σε αρκετές υποθέσεις οι ανακριτές έχουν διαπιστώσει ότι η οικονομική δυσκολία που αντιμετώπιζαν κάποια από τα ζευγάρια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του εγκλήματος καθώς ήταν η αφορμή για τσακωμούς, σκηνές ζήλιας, απειλές για χωρισμό ή ακόμη και χωρισμό. «Καταστάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα βάναυσους φόνους, πρωτοφανείς οικογενειακές τραγωδίες, όπως αυτές που βιώσαμε τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου στη Λευκωσία» αναφέρει ενδεικτικά ο Κύπρος Μιχαηλίδης.

Οι δολοφόνοι του Αγίου Βαλεντίνου της τελευταίας πενταετίας τετραετίας

DMITRY BOGDANOV 10/9/2014

Ο 47χρόνος Ρώσος επιχειρηματίας, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, εντοπίστηκε νεκρός από την αστυνομία Αμμοχώστου, έχοντας στο στόμα του αιχμηρά αντικείμενα. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι η 37χρόνη σύζυγος του προκάλεσε το θάνατο του 47χρόνου, μπροστά στα μάτια του 10χρόνου παιδιού τους. Αν και η 37χρόνη ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να σώσει τη ζωή του συζύγου της όταν εκείνος κατάπιε τη γλώσσα του, εντούτοις τα αιχμηρά αντικείμενα και τα τραύματα που προκάλεσαν ήταν τόσο βαθιά που οι ιατροδικαστές έκαναν λόγο για φόνο. Η δίκη της συζύγου συνεχίζεται ενώπιον του κακουργιοδικείου Αμμοχώστου.

27/08/2014 ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΦΛΩΡΟΥ

Η 31χρόνη μητέρα, δέχθηκε πυροβολισμό με κυνηγετικό στο κεφάλι ενώ βρισκόταν στην οικία των γονιών της στο Κόρνο, από τον 35χρόνο εν διαστάσει σύζυγο της, μπροστά στα δύο τους παιδιά. Στη συνέχεια ο 35χρόνος έθεσε τέρμα στη ζωή του. Από τα σφαιρίδια, τραυματίστηκε η γιαγιά και ο σύντροφος της 31χρόνης. Ο δολοφόνος και αυτόχειρας φέρεται να μην μπορούσε να δεχθεί το χωρισμό τους και είχε καταδικαστεί από δικαστήριο για παρενόχληση.

18/6/2014 ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ/ ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΙΤΗ

Μάνα και κόρη έπεσαν νεκρές από τα πυρά του στρατιωτικού τυφεκίου G3 που έστρεψε εναντίον τους ο 41χρόνος εν διαστάσει σύζυγος και πατέρας. Από τα πυρά του 41χρόνου τραυματίστηκε ο 14χρόνος γιος της οικογένειας. Στη συνέχεια ο δράστης αυτοπυροβολήθηκε. Η οικογενειακή τραγωδία αποδόθηκε από τους ανακριτές στην παθολογική ζήλια που έτρεφε ο θύτης για τη σύζυγο του.

30/9/2013 ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η 26χρόνη γυναίκα πυροβολήθηκε από τον 32χρόνο εν διαστάσει σύζυγο της στην οικία των γονιών της στη Λεμεσό, μπροστά στα μάτια των τριών παιδιών τους. Στη συνέχεια ο 32χρόνος έθεσε τέρμα στη ζωή του. Από τις σφαίρες του πατέρα της, τραυματίστηκε η δεκάχρονη κόρη τους. Ο δράστης είχε απειλήσει επανειλημμένα τη 26χρόνη με αποτέλεσμα η αστυνομία να κατάσχει το στρατιωτικό τυφέκιο, το οποίο του επέστρεψε μια μέρα πριν το φονικό. Τα ελατήρια του φονικού αποδόθηκαν στη παθολογική ζήλια του θύτη, συνεπεία της οποίας ήταν οι συχνοί καυγάδες και η επιθετικότητα που επεδείκνυε ο 32χρονος προς τη σύζυγο και τα παιδιά του.

2/4/2013 ΛΟΥΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

O 35χρόνος εντοπίστηκε απανθρακωμένος στο αυτοκίνητο του στη Λεμεσό. Η αστυνομία των βρετανικών βάσεων έκανε λόγο για στυγερό έγκλημα, ενώ δεν έχει αποδειχθεί κατά πόσον ο άτυχος Κωνσταντίνου ήταν νεκρός όταν οι δράστες πυρπόλησαν το αυτοκίνητο του ή αν τον έκαψαν ζωντανό. Από την πρώτη στιγμή ύποπτοι για τη δολοφονία του θεωρήθηκαν η σύζυγος του και ο 36χρόνος ερωμένος της. Η δίκη των δύο συνεχίζεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λεμεσού.

10.12.2012 ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΙΟΡΔΑΝΟΥΣ

Η 56χρόνη εντοπίστηκε νεκρή στο καναπέ του διαμερίσματος της, με τραύματα από κυνηγετικό όπλο, από μέλη της αστυνομίας Λάρνακας. Λίγα μέτρα πιο κάτω εντοπίστηκε λιπόθυμος ο 63 πρώην αστυνομικός, σύζυγος της Νίκος Ιορδάνους. Όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες, η άτυχη γυναίκα δεν αυτοκτόνησε, όπως ισχυρίστηκε ο σύζυγος, αλλά εκτελέστηκε από αυτόν σε μια σχέση, που σύμφωνα με δικαστή του κακουργιοδικείου, «χαρακτηρίζονταν από συναισθηματικές διακυμάνσεις και εντάσεις, ενώ ο κατηγορούμενος δεν συμπεριφερόταν καλώς προς το θύμα και σίγουρα η στάση του έναντί του, πόρρω απείχε από την εξιδανικευμένη εικόνα αγάπης και στοργής που δήθεν χαρακτήριζε τη σχέση τους, ακόμη και λεπτά πριν τον θάνατο της Σταυρούλλας». Ο 63χρόνος ο οποίος διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση, καταδικάστηκε σε 20ετή ποινή φυλάκισης.

5/5/2012 VERA RASTORGUEVA

Η άτυχη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στην περιοχή της αρχαίας Αμαθούντας. Ο δράστης συνέθλιψε το κεφάλι της με πέτρα. Ο φόνος παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστος, ωστόσο, ο τρόπος και η βαναυσότητα με τον οποίο ο δράστης επέφερε το θάνατο στην άτυχη γυναίκα, αποδόθηκε από τους ανακριτές σε έγκλημα πάθους.

16/3/2012 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ

Η 30χρόνη Χριστίνα, μητέρα τριών παιδιών, εντοπίστηκε απανθρακωμένη στο κρεβάτι της στο διαμέρισμα της στη Δερύνεια. Η ιατροδικαστική εξέταση στην Κύπρο είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, ωστόσο η σχετική έρευνα στην Ελλάδα είχε εντοπίσει χτυπήματα και γρατζουνιές στο πρόσωπό της. Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, δράστης του στυγερού εγκλήματος ήταν ο 35χρόνος εν διαστάσει σύζυγος της, Γιώργος Κυριακίδης. Η άτυχη νέα είχε προβεί σε απανωτές καταγγελίες στην αστυνομία για τη συμπεριφορά του άνεργου συζύγου της ο οποίος δεν είχε συμβιβαστεί με την ιδέα του χωρισμού τους. Ο 35χρόνος καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου σε 20ετή ποινή φυλάκισης.

25/2/2012 GALVA DIMETROVA

Η 30χρόνη από τη Βουλγαρία μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον 29χρόνο φίλο και ομοεθνή της, λίγα 24ώρα μετά το χωρισμό τους. Ο δράστης μαχαίρωσε απανωτές φορές το θύμα έξω από την εργασία της στη Λευκωσία και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το φονικό αποδόθηκε στην παθολογική αγάπη που έτρεφε ο 29χρόνος για την 30χρόνη σύντροφο του.

12/12/2011 JULIA OBOROC / VICTORIA POZIDOU

Η 24χρονη Μολδαβή, Τζούλια Οπόροκ, που βρισκόταν στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της, εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της στη θαλάσσια περιοχή Γεροσκήπου, κοντά στην Πάφο. Πυροβολήθηκε στο πρόσωπο, στον θώρακα και στην κοιλιακή χώρα.

Μιάμιση ώρα αργότερα, και σε απόσταση μόλις 50 μέτρων, βρέθηκε νεκρό και το τρίχρονο κοριτσάκι της. Δράστης σύμφωνα με την αστυνομία, ο 29χρόνος σύντροφος της 24χρόνης και πατέρας του παιδιού που κυοφορούσε, Θεόδωρος Θεοφάνους. Η παθολογική του ζήλια τον ώθησε να αφαιρέσει τρεις ζωές. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

20/4/2011 ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

Η 39χρόνη εντοπίστηκε νεκρή στο καναπέ του διαμερίσματος της στη Λάρνακα. Έφερε διαμπερές τραύμα από κατσαβίδι. Ο 58χρόνος σύντροφος της Αντώνης Καλογήρου, ο οποίος ήταν και το πρόσωπο που κάλεσε την αστυνομία, θεωρήθηκε βασικός ύποπτος και συνελήφθη. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 17χρόνων.

3.1.11 SPASKAKRASTEVA KARAMARINOVA

H 42χρόνη γυναίκα από τη Βουλγαρία βρέθηκε στραγγαλισμένη στο κρεβάτι της στην κατοικία της στο Αλεθρικό. Δράστης σύμφωνα με την αστυνομία ο 52χρόνος Ελληνοκύπριος σύντροφος της, ο οποίος την έπνιξε ενώ το επτάχρονο παιδί τους βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο. Το φονικό αποδόθηκε στα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο δράστης συνεπεία και της παθολογικής του ζήλιας.

  • Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πολίτης

0 comments

Comments


bottom of page