top of page

Άλκης Αλκιβιάδης: Γιατί η αστυνομία δεν περιορίζει τα ναρκωτικά όπως έκανε με τις κροτίδες;Θεωρείται αυθεντία στον τομέα του αν και ξεχωρίζει για την ειλικρίνεια, την ανθρωπιά του και τον πληθωρικό του χαρακτήρα. Ο δρ Άλκης Αλκηβιάδης είναι γνωστός στο ευρύ κοινό λόγω των επεμβάσεων αποκατάστασης που διενεργεί σε ακρωτηριασμένα, από εκρήξεις κροτίδων ή από τροχαία ατυχήματα, άτομα. Όσοι δε τον γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν ότι ο Άλκης είναι ιδιαίτερα ενεργό μέλος της κοινωνίας, παρακολουθεί την επικαιρότητα και δεν διστάζει να κρίνει και να επικρίνει τα κακώς έχοντα στον τόπο, πάντα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο για αυτό και πάντοτε η κουβέντα μαζί του είναι άκρως ενδιαφέρουσα. (Προσοχή ακολουθούν σκληρές φωτογραφίες​)

Ερ: Με το που με είδες με ρώτησες γιατί η αστυνομία δεν περιορίζει τα ναρκωτικά όπως έπραξε με τις κροτίδες. Ρητορική ερώτηση;

  • Πιστεύω ότι η αστυνομία πρέπει να απαντήσει. Θυμάσαι πόσους τραυματισμούς και τι σοβαρό πρόβλημα είχαμε με τις κροτίδες. Τα τελευταία δύο χρόνια οι τραυματισμοί από κροτίδες όπως και η εμπορία των κροτίδων έχουν μειωθεί επειδή η αστυνομία και η Πολιτεία ήθελαν να το κάνουν και μπράβο τους. Γιατί όμως δεν κάνουν το ίδιο με τα ναρκωτικά, για να προστατευτούν οι νέοι μας; Πόσα νέα παιδιά έχουν μετατραπεί σε ανθρώπινα κουρέλια από τη χρήση, πόσες ζωές έχουν καταστραφεί; Στην Κύπρο ζούμε, ένα μικρό τόπο όπου ο ένας γνωρίζει τον άλλον. Γιατί δεν κάνουν τίποτα για να πολεμήσουν τα ναρκωτικά, αν όχι να τα εξαλείψουν, να τα μειώσουν, όπως έκαναν με τις κροτίδες; Μάλλον δεν θέλουν διότι δεν πιστεύω ότι δεν μπορούν. Δεν θέλουν διότι είναι πολύ πιο μεγάλος ο τζίρος και τα συμφέροντα.

Ερ: Σε ενοχλεί η κατάσταση με τα ναρκωτικά;

  • Ποιον σώφρον άνθρωπο δεν ενοχλεί. Καταστρέφονται οικογένειες, ζωές. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα ναρκωτικά στην Κύπρο. Σε λίγο τα ναρκωτικά θα μπούνε στα νηπιαγωγεία μας και δεν βλέπω να γίνεται κάτι ουσιαστικό για να αποτραπεί αυτή η κατάσταση, ούτε από την Πολιτεία, ούτε από τα κόμματα, ούτε από την αστυνομία, από κανέναν.

Ερ: Ίσως εισακουστείς. Είχες και εσύ το μέρισμα σου στον πόλεμο με τις κροτίδες. Δηλώσεις, σκληρές φωτογραφίες και εικόνες από τραυματισμένα παιδιά.

  • Την πρώτη φορά που χρειάστηκε να εγχειρήσω ένα νεαρό που ακρωτηριάστηκε από κροτίδα, ήμουνα στην Ελλάδα. Έπαθα σοκ. Όχι για τη δυσκολία στην εγχείρηση, απλά για το τι μπορεί να προκαλέσουν οι κροτίδες, διότι και εγώ μικρός ψιλοασχολήθηκα, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου. Είναι τραγικό να βλέπεις νέα παιδιά να χάνουν τη ζωή τους ή να ακρωτηριάζονται ανεπανόρθωτα για ένα τέτοιο ανόητο έθιμο. Δεν υπάρχει λόγος. Οι κροτίδες δεν προσφέρουν τίποτα. Το αντίθετο, ο κόσμος ενοχλείται και φοβάται με τις εκρήξεις που προκαλούνται από τις κροτίδες και εκείνοι που τις ρίχνουν γίνονται αντιπαθητικοί. Άρα ποιος ο λόγος.

Τώρα για τα ναρκωτικά, τι να πω. Έρχονται εδώ παιδιά, χρήστες ουσιών, η εικόνα των οποίων πραγματικά σε διαλύει. Πρέπει να γίνει κάτι. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

Ερ: Πέραν των ναρκωτικών, με ρώτησες αν θα έχουμε πόλεμο. Προσωπικά δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Εσύ;


  • Τι να σου πω. Γίνονται πολλά στην περιοχή μας. Η σκακιέρα είναι μεγάλη και δυνατοί οι παίκτες. Η Τουρκία απειλεί, εκβιάζει και δυστυχώς οι εταίροι μας, μόνο εταίροι δεν φαίνεται να είναι. Ο Πρόεδρος προσπαθεί, αλλά τι να πω. Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λες και να πρόκειται για παιγνίδι εντυπώσεων.

Ερ: Βλέπω ότι είσαι ενημερωμένος για το κάθε τι παρά το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα σου. Αλήθεια πως είναι η καθημερινότητα σου;

  • Έντονη. Ξυπνώ στις 5 τα πρωί. Αρχίζω τη μέρα μου με λίγη γυμναστική. Έρχομαι στο ιατρείο και τελειώνω στις 11 το βράδυ. Στη διάρκεια της μέρας, προκύπτουν βεβαίως έκτακτα περιστατικά με χειρουργεία κλπ.

Ερ: Πως μπορείς να ανταπεξέλθεις σε ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα.

  • Άμα αγαπάς αυτό που κάνεις δεν σε ενοχλούν οι ώρες. Δεν ασχολήθηκα τυχαία με την μικροχειρουργική. Από μικρός ήθελα να ασχοληθώ με την ιατρική. Θυμάμαι τον εαυτό μου στην ηλικία των επτά να κόβω από τις εφημερίδες ότι είχε σχέση με την ιατρική, να φροντίζω τις γάτες και τους σκύλους στο χωριό. Είχα πάντα πάθος με την ιατρική και δούλεψα πάρα πολύ σκληρά για να πετύχω το στόχο μου.

Ερ. Για αυτό είσαι και τόσο ευαίσθητος όσον αφορά τους απλούς ανθρώπους. Γνωρίζω ότι πολλές φορές εγχείρησες κόσμο δωρεάν.

  • Επειδή ένας άνθρωπος είναι φτωχός θα πρέπει να μείνει ακρωτηριασμένος ή να μην τύχει σωστής ιατρικής περίθαλψης; Όχι αυτό είναι απάνθρωπο. Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο. Όταν οι ασθενείς μου έχουν ασφαλιστική κάλυψη ή την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, θα χρεώσω, αλλά δεν θα δω διαφορετικά ένα φτωχό παιδί που δεν έχει τη δυνατότητα. Θα τον φροντίσω το ίδιο.

Ερ: Ποιο ήταν το πιο δύσκολο περιστατικό που αντιμετώπισες;

  • Είναι πολλά. Απλά εκείνη την ώρα παραμένεις ψύχραιμος και προσπαθείς να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς για τον ασθενή. Σου είπα και πριν, άμα αγαπάς αυτό που κάνεις, προσπαθείς να ανταπεξέλθεις στην κάθε δυσκολία. Είναι σημαντικό επίσης να συνεχίσεις να ενημερώνεσαι και να προσπαθείς να γίνει καλύτερος. Η ιατρική εξελίσσεται συνεχώς, όπως και τα περιστατικά που καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Τόσο εγώ όσο και η ομάδα μου που πραγματοποιούμε τις εγχειρήσεις, διότι δεν είναι θέμα ατομικό αλλά ομαδικό, ενημερωνόμαστε συνεχώς, συμμετέχουμε σε διεθνή συνέδρια κλπ.
0 comments

Comentarios


bottom of page