top of page

Έξαρση του εγκλήματος ή σημεία των καιρών;



Απανωτά σοκ δέχεται το τελευταίο διάστημα η Κυπριακή κοινωνία με τους απανωτούς βίαιους θανάτους που διαπράττονται το τελευταίο διάστημα στο μικρό μας νησί. Έξαρση του εγκλήματος ή σημεία των καιρών; Κανείς δεν ξέρει, ένα μόνο είναι σίγουρο, ότι οι θάνατοι αυτοί δεν είναι τίποτε άλλο από μια αντανάκλαση της κοινωνίας μας.

Διότι μπορεί να είμαστε όλοι συγκλονισμένοι με τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στην πρωτεύουσα, δυστυχώς όμως η φρίκη είναι πολύ μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς τα όσα διαδραματίστηκαν τους τελευταίους μήνες στην Κύπρο ευρύτερα. Πιο τρομακτικά θεωρούνται, τα ελατήρια - οι λόγοι που διαπράττονται τα όσα συγκλονιστικά συμβαίνουν σε μια τόσο μικρή κοινωνία, όπως η δική μας.


Σε ότι αφορά τη διπλή δολοφονία στο Στρόβολο, οι ανακριτές – έστω και αν όλες αυτές τις μέρες αποφεύγεται επιμελώς να λεχθεί- έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει συμβεί. Αναζητούν απλά τις αντίστοιχες επιστημονικές μαρτυρίες για να τεκμηριώσουν την υπόθεση. Άγνωστο για αυτούς προς το παρόν φαίνεται ότι είναι τα ελατήρια του στυγερού εγκλήματος. Ελατήρια που πρέπει να βρεθούν όπωσδήποτε, αφενός μεν για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, αφετέρου και πιο σημαντικού για να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγή, ίσως και στοιχείο πρόληψης για το μέλλον.

Σε ότι αφορά το χθεσινό φόνο, στην περίπτωση που πρόκειται όντως για ληστεία μετά δολοφονίας, τότε το περιστατικό, όχι μόνο θα πρέπει να μας προβληματίσει, θα πρέπει να μας τρομοκρατήσει!

Διότι αν όντως κάποιος ή κάποιοι μπήκαν στο σπίτι μας ανήμπορης γριούλας, η οποία δεν μπορούσε να φέρει αντίσταση ή να προκαλέσει προβλήματα στους ληστές στη διάρκεια του παράνομου τους έργου, μεταξύ των ωρών οκτώ με δέκα ΤΟ ΠΡΩΤ, σε μια πολυσύχναστη γειτονιά και έκαναν αυτό που έκαναν, τότε πρέπει να αντιληφθούμε είμαστε ΟΛΟΙ υποψήφια θύματα!


Άλλωστε, κάτι ανάλογο συνέβη πριν από μερικούς μήνες στη Λεμεσό. Τον περασμένο Δεκέμβριο, συγκεκριμένα, όπου άγνωστοι , δολοφόνησαν άγρια 86χρονο πρόσφυγα στο σπίτι του, στον προσφυγικό συνοικισμό Αγίου Αθανασίου, στην προσπάθεια τους να τον ληστέψουν.

Οι δράστες προκάλεσαν το θάνατο στον άτυχο ηλικιωμένο κτυπώντας τον απανωτά στο κεφάλι με αμπαζούρ. Του έκλεψαν 290 ευρώ και τη χρυσή του βέρα. Βέβαια, ο φόνος σύμφωνα με τους ανακριτές διαπράχθηκε βράδυ και το θύμα αντιστάθηκε και αυτό ίσως προκάλεσε το θάνατο του.

Πέραν όμως των τριών προαναφερθέντων υποθέσεων, να θυμίσουμε επίσης, τον άγριο ξυλοδαρμό της 73χρονης γυναίκας από το γιο της τον περασμένο Ιανουάριο, στη Λεμεσό. Η γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται κλινικά νεκρή στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Λευκωσίας. Ο γιος βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές ως υπόδικος σε υπόθεση απόπειρας φόνου. Τα κίνητρα δεν έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως, φαίνεται όμως ότι ήταν οικονομικά.


Να θυμίσουμε επίσης το φόνο του 62χρονου από το γιο του που διαπράχθηκε στην Ορόκλινη στις 12 Απριλίου, αλλά και το φόνο του βρέφους από τον 29χρονο πατέρα του στην Πάφο, τον περασμένο Μάρτιο.

Υποθέσεις διαφορετικές αλλά και τόσο ίδιες μεταξύ τους, αν αναλύσει κάποιος τις συνθήκες και κυρίως τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από την κάθε μια. Υποθέσεις ιδιαιτερες και δύσκολες και που δυστυχώς δεν θα εκλείψουν αλλά μάλλον θα αυξάνονται στην πορεία του χρόνου για πολλούς και διάφορους λόγους - και ας μην κοροϊδευόμαστε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα "με συσκέψεις, δηλώσεις ή προβληματισμούς φορεών και ειδικών". Για αυτό λοιπόν, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, όπως οι διωκτικές αρχές αποκτήσουν εκείνη την εμπειρογνωμοσύνη και επιστημοσύνη για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. Διότι όπως όλα δείχνουν, πλέον μιλάμε για εξιχνίαση αφού το θέμα της πρόληψης το έχουμε χάσει,,, προ πολλού.

0 comments
bottom of page