top of page

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, 3 Μαΐου 2022



Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου σήμερα. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και όμως δεκάδες είναι οι δημοσιογράφοι, εικονολήπτες, φωτογράφοι που μετατρέπονται καθημερινά σε μάρτυρες της Ελευθερίας του Τύπου. Χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να ενημερώσουν το κοινό για τα όσα παράλογα τεκταίνονται ανά τον κόσμο. Εκατοντάδες είναι και αυτοί που για τον ίδιο σκοπό διακινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους ή την ελευθερία τους.

Σε μια εποχή η οποία μαστίζεται από κατακλυσμό ψευδών ειδήσεων κυρίως μέσω διαδικτύου, που η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας ενδεχομένως να δημιουργεί «Πανοπτικές φυλακές» , την ώρα που ισχυροί άνθρωποι επιχειρούν να κυριαρχήσουν στην διαδραστική επικοινωνία, οι θυσίες των ηρώων της ενημέρωσης υπερτονίζουν την ανάγκη ελευθερίας της έκφρασης.

«Η ελευθερία του λόγου είναι θεμέλιο μιας λειτουργικής Δημοκρατίας» λέει ο Έλον Μασκ, «ο ελεύθερος Τύπος είναι η προϋπόθεση για μια πιο δημοκρατική, ισχυρότερη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε χωρίς καμία υποχώρηση για την ελευθερία του Τύπου» αναφέρει ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χωρίς Μέσα Ενημέρωσης δεν υπάρχει Δημοκρατία», δηλώνει εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο διευθυντής του γραφείου του Ανδρέας Ιωσήφ. Μεγάλα λόγια; Όχι! Είναι πραγματικότητα. Ελευθερία του λόγου, Ελεύθερος Τύπος σημαίνει Δημοκρατία, σημαίνει Ελευθερία.

Παρά το γεγονός όμως ότι ακόμη και σήμερα καταγράφονται θάνατοι, βασανισμοί, φυλακίσεις δημοσιογράφων, όπως καταγράφονται πόλεμοι, δικτατορίες και τόσα άλλα κακά, η ελευθερία του Τύπου δεν κινδυνεύει από τους λίγους.

Όχι δεν κινδυνεύει από τον κάθε δικτάτορα, «ηγέτη» ή ισχυρό ο οποίος θέλοντας να επιβάλει την εξουσία του επιλέγει τον τρόπο της συσκότισης. Η ελευθερία του τύπου, δεν κινδυνεύει από τους λίγους και η ιστορία το αποδεικνύει, αφού σε κάθε πόλεμο, σε κάθε προσπάθεια σκοταδισμού κάποιων, ο ελεύθερος λόγος έβρισκε πάντα τον τρόπο να βγει στην επιφάνεια και να φωτίσει τις ψυχές των ανθρώπων.

Η ελευθερία του Λόγου κινδυνεύει από την αντιμετώπιση των πολιτών. Από αυτούς που ελαφρά τη καρδία και χωρίς ίχνος αντίληψης για τη σοβαρότητα του ρόλου του δημοσιογραφικού λόγου «βαπτίζονται» δημοσιογράφοι και μεταφέρουν ειδήσεις, στην πλειοψηφία τους ψεύτικές. Από αυτούς που υπό την ταυτότητα του δημοσιογράφου προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις μεταδίδοντας λανθασμένα μηνύματα, αλλοιωμένα γεγονότα και εξυπηρετούν πολιτικές. Πιότερο, κινδυνεύει από τους απλούς πολίτες που μέσω της τεχνολογίας έχει μετατραπεί σε παθητικό δέκτη και όχι σε υποψιασμένο χρήστη/τηλεθεατή/ακροατή/αναγνώστη, που αρκείται στο να καταφέρεται κατά των Μέσων Ενημέρωσης και των Δημοσιογράφων, πολλές φορές βίαια.

Ποτέ άλλοτε ο ρόλος του δημοσιογράφου δεν βρισκόταν τόσο σε αμφισβήτηση, όπως τη σύγχρονη εποχή. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν καταγράφεται τόση ισοπέδωση του ρόλου του δημοσιογράφου, των Μέσω Ενημέρωσης και των εργαζόμενων σ' αυτά.

Ημέρα ελευθερίας του λόγου σήμερα. Αλήθεια πως θα ήταν η κοινωνία μας χωρίς τα Μέσα Ενημέρωσης και τον ελεύθερο - έστω και λαβωμένο λόγο τους;

bottom of page