top of page

Ποιοι φταίνε και ποιος κοροϊδεύει ποιον



Απανωτές είναι οι φορές που δολοφονήθηκε - με τα όσα ακούγονται την τελευταία εβδομάδα, το τραγικό ζεύγος στο Στρόβολο. Από την κοινή γνώμη, από εμάς, από την Πολιτεία, κυρίως όμως από τις διωκτικές αρχές και όσους εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση. Αυτοί είναι που φέρουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα όσα έχουν διαδραματιστεί.

Φέρουν ευθύνη διότι, ενώ κατά τις επίσημες δηλώσεις τους, έδιναν με το σταγονόμετρο την πληροφόρηση για να μη μιλήσω για παραπληροφόρηση, ανεπίσημα έβγαλαν τη γλώσσα τους περίπατο δίνοντας γαργαλιστικές λεπτομέρειες, πληροφορίες και εκτιμήσεις για τις πτυχές του εγκλήματος.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όλοι οι δημοσιογράφοι – με διαφορετικές πηγές ο κάθε ένας – είχαν ένα περίπου τις ίδιες πληροφορίες και τις ίδιες κατευθύνσεις για το στυγερό έγκλημα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όλα τα ΜΜΕ ακόμη και αυτά που αρεσκόμαστε να αποκαλούμε σοβαρά (μεγάλο είναι αυτό το θέμα, χρήζει συζήτησης, αυτό αλλά όχι της παρούσης) άφηναν στα ρεπορτάζ τους να αιωρείται το ενδεχόμενο να εμπλέκεται στη δολοφονία, άτομο εκ των έσο.

Αυτά δίνονταν στους συναδέλφους από τις «πηγές τους». Πηγές από όλους τους εμπλεκόμενους χώρους, όχι μόνο από την αστυνομία, να το ξεκαθαρίσουμε. Πηγές κάποιες εξ αυτών μάλιστα σε επίσημες τους δηλώσεις, καλούσαν τους πολίτες «να μην παραφέρονται, να περιμένουν τις επίσημες ενημερώσεις της αστυνομίας, να σέβονται το γεγονός ότι εμπλέκεται ένας ανήλικος, να μην παριστάνουν τους ντετέκτιβ», κλπ κλπ. (Τώρα δεν ξέρω αν ο Γενικός Εισαγγελέας έχει το δικαίωμα να παριστάνει το ντετέκτιβ, αφού λέχθηκε και αυτό ότι η παρέμβαση του ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της υπόθεσης. Δεν ξέρω επίσης κατά πόσον ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όφειλε να σχολιάσει μια υπόθεση φόνου, την ώρα που ο τόπος μας καίγεται από τις απανωτές προκλήσεις του Σουλτάνου Ερντογάν).

Οπότε το να πυροβολούν κάποιοι τους δημοσιογράφους και να τους υποδεικνύουν εκ των υστέρων, ότι θα έπρεπε να «φιλτράρουν τις πληροφορίες και να μην οδηγήσουν την κοινή γνώμη σε όλο αυτό τον κανιβαλισμό εις βάρος των οικείων των νεκρών» είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. Απαράδεκτο διότι κανένας δημοσιογράφος δεν εργάζονται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπως το fb.

Πέραν τούτου, πρέπει να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά – διότι κάποιοι το ξεχνούν όταν τους βολεύει - είναι ότι τα ΜΜΕ και κατά συνέπεια οι δημοσιογράφοι οι οποίοι ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ σ αυτά, αντικατοπτρίζουν την κοινωνία μας. Ότι κυρίως τα ιδιωτικά μέσα, των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από την αναγνωσιμότητα ή την τηλεθέαση που καταγράφουν, προσανατολίζουν την ενημέρωση τους ανάλογα με το ενδιαφέρον της κοινωνίας.

Όσοι δε κατηγορούν τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα ενημέρωσης για λαϊκισμό, για ψεύτικες ειδήσεις στο βωμό των like, να θυμίσω ότι αυτά τα like προέρχονται από τους πολίτες και όχι από συναδέλφους τους.

Επίσης, πρέπει να καταγραφεί η αγωνία, το άγχος και η δυσκολία του δημοσιογράφου στην προσπάθεια του να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του, ανάμεσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου η ενημέρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους δημοσιογράφους – πολίτες είναι συνεχής και ανεξέλεγκτη.

Τώρα όσον αφορά τα γεγονότα και τις εξελίξεις. Τι να πω; Φαντάζουν γελοία τα όσα ακούμε το τελευταίο 24ώρο για τη σχέση του 33χρονου στην υπόθεση, όπως και οι δηλώσεις και αντιδηλώσεις των εμπλεκομένων. Τώρα ποιος κοροϊδεύει ποιον, κανείς δεν ξέρει. Τα συμφέροντα πολλά και η αλήθεια και η δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο είναι δυσεύρετα αγαθά. Δυο άνθρωποι δολοφονήθηκαν με φρικτό τρόπο, αν έφταιξαν ή όχι, το ξέρουν καλά μόνο όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο Θεός όμως να μας λυπηθεί για τα εγκλήματα που θα ακολουθήσουν, αφού με τέτοιους χειρισμούς του καθενός στον τομέα του, αντιλαμβανόμαστε τι θα γίνει σε αυτό τον τόπο.

0 comments
bottom of page