top of page

Συνωμοσία της Πυρίτιδας: Πώς το πρόσωπο του Γκάι Φωκς έγινε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης



«Remember, remember, the 5th of November The Gunpowder Treason and plot; I know of no reason why Gunpowder Treason Should ever be forgot…», ένα μέρος των στίχων που παραμένουν για να υπενθυμίζουν στη Γηραιά Αλβιόνα την ιστορία της, τον Γκάι Φωκς και την Συνωμοσία της Πυρίτιδας.Κάθε χρόνο στις 5 Νοεμβρίου, οι Βρετανοί θυμούνται κι ο ουρανός της Μεγάλης Βρετανίας φωτίζεται από πυροτεχνήματα.

Το 1603, η άνοδος του σκληροπυρηνικού προτεστάντη βασιλιά Ιακώβου Α’, τα σκληρά μέτρα κατά των Καθολικών και η τυραννική βασιλεία του έθεσε επί ποδός τους Καθολικούς της Αγγλίας, οι οποίοι άρχισαν να επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την ανατροπή του.


Συνάντηση των συνωμοτών, σε σπίτι του Λονδίνου - Hulton Archive/Getty Images

Το φιλόδοξο εκείνο σχέδιο περιελάμβανε την ανατίναξη της Βουλής των Λόρδων, τη στιγμή που ο βασιλιάς θα απηύθυνε χαιρετισμό στο σώμα. Ανάμεσα στους ιθύνοντες νόες της συνωμοσίας ήταν και ο Γκάι Φωκς, ένας στρατιώτης από το Γιορκ.


Γκάι Φωκς,1570 - 1606, εις εκ των πρωταγωνιστών της "Συνωμοσίας της Πυρίτιδας" - Photo by Hulton Archive/Getty Images

Η ανησυχία, ωστόσο, μερίδας των συνωμοτών πως θα κινδύνευε η ζωή κι άλλων Καθολικών, οι οποίοι ενδεχομένως θα βρίσκονταν στο κτίριο της Βουλής, ουσιαστικά αποτέλεσε την «αχίλλειο πτέρνα» του σχεδίου. Η προειδοποιητική επιστολή σε Καθολικό βαρόνο, δημιούργησε υποψίες που οδήγησαν σε έρευνες στις υπόγειες σήραγγες της Βουλής των Λόρδων. Το πρωί της 5ης Νοεμβρίου συνελήφθη ο Γκάι Φωκς, ο οποίος βασανίστηκε κι ομολόγησε την πλεκτάνη καθώς και τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών. Όλοι τους συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.


Δημόσια εκτέλεση των συνωμοτών - Hulton Archive/Getty Images

Σε ανάμνηση εκείνης της αποτυχημένης «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας» και σε ένδειξη βρετανικού πατριωτισμού, οι πολίτες γιορτάζουν τη λεγόμενη «Νύχτα του Γκάι Φωκς». Το πρόσωπό του έμελλε να γίνει γνωστό ως παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης μέσα από το χαρακτηριστικό αυτό προσωπείο...


Διαδηλωτής των λεγόμενων Los Indignados (αγανακτισμένων) της Μαδρίτης φορά τη μάσκα του Γκάι Φωκς, σε διαδήλωση


στην Πουέρτα δελ Σολ - Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

0 comments
bottom of page