top of page

H τράπεζα, ο φορέας και η.. μέση κατάσταση



Άφωνους μας αφήνουν κάθε μέρα τα όσα συνεχίζουν να διαδραματίζονται στα του Συνεργατισμού. Η επιτροπή λαμβάνει καταθέσεις ψάχνοντας τους αίτιους ωσάν και θα τιμωρηθούν, όπως τιμωρήθηκαν αυτοί που ενεπλάκησαν στη φούσκα του χρηματιστηρίου, στην καταστροφή της οικονομίας του τόπου, ή άλλα σκάνδαλα κλπ. Ωσάν και μπορούν να κτυπήσουν τη λαμογιά που έπνιξε την κοινωνία μας.

Την ώρα που πολλής κόσμος ταλαιπωρείται, υποφέρει και σύντομα πολλοί από εμάς θα χάσουν τα σπίτια τους. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες επιστολές στάλησαν αυτές τις μέρες για δάνεια του Συνεργατισμού που έχουν μεταφερθεί στο Φορέα.

Οι παράμετροι αυτής τραγελαφικής κατάστασης είναι πάρα πολλοί αλλά κανείς δεν ξέρει τι του γίνεται. Προσωπικά προχθές μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι, αφού πήρα και εγώ μια τέτοια επιστολή ως εγγυήτρια σε δάνειο δικών μου ανθρώπων. Ένα δάνειο ύψους δέκα μόνο χιλιάδων ευρώ μα κυρίως ένα δάνειο Εξυπηρετούμενο!

Όπως ήταν αναμενόμενο άρχισα την έρευνα για να ξεδιαλύνω την υπόθεση. Πήρα τηλέφωνο στο πρώην Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού - στα άλλοτε κεντρικά γραφεία. Όταν ανέφερα το θέμα και τον λογαριασμό του εν λόγω δανείου, ο υπάλληλος μου απάντησε " δεν τον βλέπω στο σύστημα, άρα ναι έχει πάει στο Φορέα." Τον ρωτώ με ποια κριτήρια πήγε το δάνειο στο Φορέα και μου απαντά ότι δεν γνωρίζει. Τον ρωτώ που πάνε τα χρήματα που αποκόπτονται από τη σύνταξη του δικού μου προσώπου ως δόση για το δάνειο, η οποία κατατίθεται σε λογαριασμό του πρώην Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού και νυν Ελληνικής, αφού ο λογαριασμός του δανείου δεν είναι πλέον στην Ελληνική. Μου απάντησε: "Δεν ξέρω, αλλά σίγουρα αφαιρείται από το δάνειο". Τα πήρα στο κρανίο και ύψωσα τον τόνο της φωνής μου. Με παρέπεμψε στον Φορέα, στα γραφεία της Λεμεσού.

Περιττό να πω ότι δεν μου βγήκε κανείς στο τηλέφωνο, αφού δύο ώρες που προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί τους, δεν βρήκα ανταπόκριση. Τότε έμαθα που βρίσκονται και ετοιμάστηκα να τους επισκεφτώ.

Σκέφτηκα όμως να περάσω από το υποκατάστημα που βρίσκεται στην περιοχή μου, για να ζητήσω κατάσταση λογαριασμού. Βρήκα την υπεύθυνη του καταστήματος και της είπα τι ήθελα. Η κοπέλα, καλή της διάθεση, μου είπε ότι θα το ψάξει η ίδια. ΄Απογοητευμένη και αυτή με τα όσα συμβαίνουν, είναι από τις υπαλλήλους που ζήτησαν να αποχωρήσουν από την τράπεζα με το νέο καθεστώς. Άρχισε τα τηλέφωνα και μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες βρήκαμε άκρη.

Διαπιστώσαμε ότι ανάμεσα σ' άλλα, στο Φορέα έχουν μεταφερθεί και εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία έγιναν αναδιάρθρωση τους τελευταίους 24 μήνες. Τα δάνεια αυτά, βρίσκονται σε ένα ειδικό πλαίσιο του Φορέα - μια μέση κατάσταση αν μπορώ επιεικώς να τη χαρακτηρίσω έτσι - διότι πρέπει να κλείσουν δύο χρόνια ως εξυπηρετούμενα για να θεωρηθούν υγιή. Μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι όταν κλείσουν δύο χρόνια από την αναδιάρθρωση κάτι που αναμένεται να γίνει τον Φεβρουάριο του 2019, τότε το δάνειο του οικείου μου προσώπου, με τη σύμφωνη του γνώμη θα μεταφερθεί στην Ελληνική. Μου έχουν πει ότι οι δόσεις αφαιρούνται κανονικά από το υπόλοιπο.

Να σημειώσω ότι το δάνειο αυτό έγινε αναδιάρθρωση, όχι γιατί ήταν προβληματικό αλλά γιατί κρίθηκε αναγκαία η παράταση του και η αλλαγή της δόσης λόγω ηλικίας του δανειολήπτη. Να επισημάνω ακόμη ότι στην προκειμένη περίπτωση, είχα τη δυνατότητα, το μέσο και τις γνωριμίες για να ψάξω το θέμα και μπορώ να σας πω ότι ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ μέχρι να το πράξω. Ο απλός πολίτης, οι ηλικιωμένοι, ο υπόλοιπος κόσμος τι θα κάνει;

Πραγματικά δεν ξέρω!

0 comments
bottom of page